Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

Az információ jelentősége

2011.02.25. 00:36 competitive intelligence

 

Információ alatt olyan strukturált adathalmazt értünk, amelyek szükségesek bizonyos döntésekhez. Az természetesen szubjektív, hogy kinek mi számít információnak, azaz kinek milyen tényező befolyásolja döntését. Gazdasági vagy üzleti információ alatt értelemszerűen gazdasági szereplők által relevánsnak tartott információkat értünk.

 

 

 

A titok ehhez képest szűkebb kategória. Titok alatt olyan tényt, körülményt, információt vagy szellemi terméket, valamint ezek hordozóját, megtestesítőjét vagy megjelenítőjét értjük, amely bármely természetes vagy jogi személy számára meghatározott okból és indokok alapján önálló, gyakran vagyoni értéknek minősül, és amelynek természetes vagy jogi személy számára történő jogosulatlan megismerése a titokgazda számára vagyoni, illetve nem vagyoni hátrányt jelenthet.

Gazdasági vagy üzleti titok alatt olyan titkot értünk, amelynek titokban tartásához elsősorban gazdasági szervezeteknek fűződik érdeke.

Az üzleti információk szerepének a gazdasági életben is egyre jelentősebb szerepe van.  Ez több okra vezethető vissza:

 

    • A gazdasági válság miatt gyakorlatilag minden gazdasági szektorban és az európai gazdasági környezet minden földrajzi régiójában jelentősen erősödött a piaci verseny és a jövőben ennek a tendenciának az erősödése várható.

       

       

    • Globalizáció miatt, a gazdasági válság negatív hatásai nélkül is azt eredményezik, hogy a gazdasági környezet folyamatosan átalakulóban van. Az állandóan változó makro- és mikrokörnyezet fokozott információigényt eredményez a gazdasági szereplők számára.

       

       

    • Sok esetben üzemgazdasági okok motiválják a vállalatokat üzleti titkok megsértésére. Az esetek többségében ugyanis költséghatékonyabb és lényegesen gyorsabb az üzleti információkat jogszabályellenesen vagy etikátlanul megszerezni, mint például terméket fejleszteni vagy saját adatbázist építeni. Ez azonban a gazdaság fejlődését és fenntarthatóságát veszélyeztetheti.

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr632688901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása