Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

A kínaiak elloptak egy osztrák várost

2011.06.20. 12:05 competitive intelligence

Már régóta tervezem egy bejegyzéssorozat írását a Kína vs. üzleti hírszerzés / gazdasági kémkedés témában. (Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ennek semmi köze a kínai miniszterelnök minapi látogatásához!) A hétvégén is ehhez gyűjtöttem anyagot, amikor belefutottam ebbe a cikkbe, mely szerint Kína ellopna / ellopott egy egész falut.

A szerző szerint kínai szakemberek (mérnökök) keresték fel a festői osztrák városkát, Hallstattot és hosszadalmas, de alapos munkával feltérképezték az egészet abból a célból, hogy otthon, mármint Kínában felépítsék azt.

 Egy rendkívül szép kis városkáról van szó, kb. 1000 fős lakossággal és több száz éves múlttal, valamint pár nevezetességgel, mint teraszos temető, a világon az első regisztrált sújtólégrobbantás és még egy csomó minden más.

Fájl:Hallstatt 300.jpg

A másolás mögött egy kínai fémkereskedő cég, a China Minmetals ingatlanos leányvállalata, a Minmetals Land Ltd áll, céljuk egy prémium lakópark és szórakoztató központ felépítése. A másolás célja gazdasági és idegenforgalmi jellegű, a díszletként felépített város célja a európai hangulat megteremtése és ezzel forgalom generálása. A másolás egyébként nem sikerült tökéletesre, egyrészt az igazi elrendezés tükörképét építettek fel - a jogi problémák elkerülése végett direkt így kivitelezve - másrészt értelemszerűen nem tudták reprodukálni  a természetes környezetet.

Egyébként hasonló eset megtörtént a Hősök Terével is, erről tudósított korábban a magyar sajtó is. Szintén egy szórakoztató központba építették fel a Hősök Terének másolatát, de mint a lenti kép is mutatja, az építmény lassan az enyészeté lesz.

 

Az egész történet több kérdést is felvet:

1. Gazdasági kémkedésről van-e szó?

Szerintem nem. Módszerét tekintve - odamennek, hosszú időn át megfigyelnek, jegyzetelnek, információt továbbítanak - akár lehetne is kémkedésnek nevezni. Ugyanakkor a kémkedés általában titkos dolgokra irányul, márpedig egy mindenki által látogatható, teljesen nyilvános városka nem nevezhető titkosnak. Ahol pedig nincs titok, ott nem nagyon beszélhetünk kémkedésről sem, maximum nyílt forrásból történő információbeszerzésről, amit viszont általában semmilyen jogszabály sem tilt. A gazdasági kémkedés további jellemzője, hogy valamilyen üzleti érdekeket sért. Itt szintén nehezen értelmezhető ez, mert gyaníthatóan nem sérti Ausztria idegenforgalmi érdekeit, hogy Kínában felépül egy ilyen másolat, egyszerűen azért, mert nem ugyanannak a célközönségnek készül.

 

2. Jogosan zavarja-e az osztrák államot a másolás?

Ez inkább szubjektív jellegű kérdés. Egyrészt nyilvánvalóan zavaró, ha úgy figyelnek meg és másolnak le valamit, hogy meg sem kérdezik a helyi erőket, másrészt fel lehet fogni úgy is, büszkének lehet lenni ezekre az értékekre. Én speciel büszke lennék rá, ha szülővárosom háromszögletű Fő terét felépítenék valahol fő attrakciónak, ezáltal az én komfortérzetek nem csökkenne, anyagi érdekeim nem sérülnének. 

 

3. Lehet-e az ilyen másolások ellen tenni valamit?

Az eddigi tapasztalatok alapján nem nagyon. Velence polgármestere tiltakozott anno városának Las Vegas-i felépítése ellen, ám hiába. Az osztrák örökségvédelmi hivatal vezetője is elismerte, hogy nem nagyon tehetnek semmit az ügyben. A kínaiak meg persze hangoztatják, hogy semmi törvénytelent nem csináltak (miért is tennék az ellenkezőjét?)

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr752999936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása