Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

Alapfogalmak: reverse engineering

2013.03.22. 15:58 competitive intelligence

A reverse engineering egy a gyakrolatban gyakran használt információszerzési módszer, melynek lényege az adott működési elv, termék, szolgáltatás stb. elemzése és dokumentálása az eredeti tervek ismerete nélkül, pusztán a működés, felépítés, folyamatok stb. analizálásán keresztül.

A célja a konkurencia termékének megismerése, majd a szerzett ismeretek alapján saját verzió építése, lehetőleg az elemzett termék hátrányainak kiküszöbölésével.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy teljesen legális forrásból – értsd pl. kereskedelmi forgalomban – vásárolnak egy terméket, amit aztán otthon szétszednek, patikamérlegen lemérik az egyes alkatrészeket, megnézik az egyes összetevők erősségeit, gyengeségeit és így tovább, majd felhasználják az így szerzett tapasztalatokat műszaki és/vagy marketing szempontból.


A visszafejtés egyszerre több célt is szolgálhat:

  • egyrészt sok esetben értékes időt lehet megtakarítani,
  • másrészt ezzel természetesen pénzt is lehet spórolni
  • harmadrészt nagyon rövid úton lehet összehasonlításokat végezni a saját, illetve a versenytársak termékeit illetően.

reverse-engineer-gt1468.jpg


A reverse engineering jogi megítélése nem egyértelmű, a visszafejtést sok ország törvényei tiltják, vagy különböző feltételekhez kötik, ugyanakkor különbséget kell tenni a reverse engineering és az ipari kémkedés között. Szabadalmaztatott műszaki megoldások átvétele nyilván nem megengedett, ám az összehasonlítást, a másik megoldás gyengeségeinek feltárását természetesen semmi sem tiltja. A reverse engineering egyébként sok iparágban teljesen bevett szokás, sőt, állítólag a német prémium autógyártók egyenesen ajándékba adnak a konkurenciának az új modelleikből egy-egy példányt, hogy azoknak ne a szalonban kelljen beszerezni a szétbontásra váró autókat.

Reversing_secrets_of_reverse_engineering_cover.jpg


A reverse engineering  természetesen a katonai technika területén sem ismeretlen, egy a hidegháborúban Japánban landolt szovjet vadászgépet szintén szétkaptak az amerikai-japán mérnökök, majd utána becsületesen visszaadták a jogos tulajdonosának – darabokban, nyilván idő hiányában ezzel mér nem tudtak foglalkozni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr875162803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása