Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

Elfogadták az elektronikus információbiztonságról szóló törvényt

2013.04.17. 09:00 competitive intelligence

A Parlament hétfőn elfogadtaaz állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról” szóló törvényjavaslatot.
A törvény célja a preambulum szerint a nemzeti vagyon részét képező elektronikus adat- és információs vagyon – ideértendő természetesen a gazdasági információ is- védelme.
Az elektronikus információs rendszerek és rendszerelemek nem csak a fizikai veszélyeknek vannak kitéve, hanem más, az úgynevezett kibertérből érkező fenyegetéseknek is.
Az elmúlt időszakok kibertámadásai igazolják a szabályozási igény létjogosultságát, illetve a törvénytervezet elfogadását.

nato.int.jpg


Az elfogadott törvénytervezet itt található.
A törvény definiálja a fontosabb alapfogalmakat (mint pl. adat, biztonsági szint, biztonsági osztály, fenyegetés, globális kibertér, informatikai biztonsági stratégia stb.), rendelkezik a Nemzeti Elektronikus Információvédelmi Hatóságról, az információbiztonsági gondnok intézményéről, a Nemzeti Biztonsági Felügyeletről, a kormányzati eseménykezelő központról,  továbbá az információbiztonságért felelős szakemberek képzéséről és továbbképzéséről, védelmi gyakorlatok szervezéséről, információvédelmi stratégiák és elemzések készítéséről.
A jogszabály mellékletben 5 szintben definiálja a szervezetek biztonsági szintjeit, illetve tartalmazza a törvény általános, illetve részletes indoklását.

sg.jpg


A jogszabály részletes elemzésével hamarosan jelentkezünk.

Források: Index, Parlament.hu

Képek forrása: www.sg.hu, www.nato.int

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr455229874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása