Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

A magyar cégvezetők nem tartanak a munkavállalók által elkövetett visszaélésektől

2013.08.16. 12:53 competitive intelligence

A magyar cégek 86 százaléka továbbra sem tart attól, hogy munkatársaik visszaélést követnek el az informatikai rendszereken keresztül. 

tekit.de.jpg

Míg a magyar cégvezetők elméleti síkon tisztában vannak vele, hogy a legnagyobb informatikai veszélyforrást a saját dolgozóik jelentik számukra, a munkatársaikba vetett bizalmuk mégis már-már naivan erős. Az Ernst & Young által készített elemzés szerint a vezetők döntő többsége nem tart attól, hogy a kollégák visszaélnek a vállalat számítógépes rendszerén lévő információkkal.

„A visszaélések és vállalati csalások terén a vezetők továbbra is alábecsülik az informatika által nyújtott lehetőségeket,” mondta a tanulmány megállapításaival kapcsolatban Csomai László, az EY Visszaélés-kockázatkezelési Szolgáltatások menedzsere. A szakember szerint a vezetők szinte nem vesznek tudomást arról, hogy manapság gyakorlatilag a teljes vállalati kommunikáció elektronikusan történik, ez pedig rengeteg lehetőséget ad a visszaélésekre. „Mivel a vezetők nem jól mérik fel a terület súlyát, a vállalatok általában továbbra sincsenek felkészülve az ilyen jellegű visszaélésekre, nem rendelkeznek megfelelő eljárásrenddel, szakértelemmel és technikai felszereltséggel. Különösen igaz ez a kis- és középvállalatokra,” teszi hozzá Csomai László.

Szabad hozzáférés

A vállalatok egyik legnagyobb értéke szellemi tulajdonuk. Ezeket ma már elektronikus formában tárolják, s sok esetben számos munkatárs hozzáfér. Azt például, hogy egy kilépő kolléga magával viszi a versenytárshoz az üzleti titkokat, sokan egyenesen elképzelhetetlennek tartják. Az EY által megkérdezett vezetők 37 százaléka szerint ilyen az ő cégükben soha nem fordul elő.

informationsschutz-usb-flash-speicher-und-taste-23188566.jpg

Igaz az elektronikus csalás felderítés ismertsége a vállalatvezetők között némileg nőtt, de a válaszadók 29 százaléka továbbra sem hallott erről a lehetőségről, és csupán 10 százalékuk ismeri jól az ilyen eljárásokat. Ezzel összefüggésben a megkérdezettek 47 százaléka a vállalati visszaélések felderítése során egyáltalán nem veszi a bizonyítékok közé az elektronikus dokumentumokat.

Többször hangsúlyoztuk, hogy a vállalatok számára az egyik legnagyobb veszélyforrást maguk az alkalmazottak jelentik, a felmérés szerint azonban a cégvezetők nincsenek tudatában ennek. Ez különösen -de persze nem kizárólag - a munkaerő elbocsátásánál jelenthet veszélyt, hiszen míg egy átlagos munkaerő jogosultalan információkezelése is jelentős veszélynek teszi ki a vállalatot, úgy az elbocsátott, de még felmondási idejét töltő munkaerő kifejezetten rizikóforrásnak minősül. Emiatt a Szerző - amennyiben az üzletvitel lehetővé teszi - az elbocsátott munkatárs releváns üzleti titkoktól való  hozzáférésének azonnali megszüntetését tartja kívánatosnak.

Forrás: origo.hu

Képek forrása: www.tekit.de, www.de.dreamstime.com;

Ezt olvasta már? Ez is érdekes: Üzleti hírszerzés vs. gazdasági kémkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr425463511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása