Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

Előrelátni a gazdasági válságot?

2013.09.09. 13:44 competitive intelligence

Nem csak minden közgazdásznak, hanem minden üzleti hírszerzőnek is álma előrelátni, előrejelezni fontos gazdasági eseményeket. Így könnyebb felkészülni rájuk, időben meg lehet tenni a szükséges lépéseket stb.

A Pénzügyi Szemle Online cikke szerint Greg Tkacz professzor a Google keresőszavainak elemzésével jutott arra a következetetésre, hogy a Google segítségével előre lehetett volna jelezni a 2008-as gazdasági válságot. Bár a professzor a lehetséges gazdasági előrejelzés Kanadára vonatkozását makroökönómiai hatásait vizsgálta, nyilvánvaló, hogy a módszertan üzemgazdasági szinten is működőképes eszköz lehet a gazdasági hírszerző és -elemző számára.

vorhersage.jpg

" Az internet és a számítástechnika fejlődése a legtöbb iparágat forradalmasította, miért ne hozhatna megújulást a közgazdasági előrejelzések terén is? Egy friss elemzés szerint például a Google internetes keresőjének segítségével előre jelezhettük volna a 2008 októberében kirobbant gazdasági válságot.

Greg Tkacz, a St Francis Xavier University közgazdász professzora elemzésében rámutat, hogy a Google keresőjébe beírt, válságra utaló kulcsszavak - jobs, recession - már hónapokkal a pénzügyi krízis kitörése előtt látványosan megszaporodtak, vagyis a kereső tendenciáinak alapján már ekkor sejteni lehetett, hogy közeleg a baj.

Tkacz szerint - a kanadai válságkezelést vizsgálva -, ha a kanadai kormány három hónappal korábban értesült volna arról, hogy közeleg a válság, akkor a 2009 januárinál korábban be lehetett volna vezetni a gazdaságélénkítő csomagot, ami akár a munkahelyek egy részének megmentését is eredményezhette volna."

A teljes tanulmány letölthető innen.

Forrás: Pénzügyi Szemle Online

Kép forrása: www.de.123rf.com


Ezt olvasta már? Ez is érdekes: Németes precizitással lopnak adatot a kínaiak

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr795503374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.09.09. 15:15:53

Az embereknek fingjuk sem volt arról,hogy válság kezdődik.
A tanulmány szerzője szerint, azonban ha megnézték volna milyen keresőszavak a leggyakoribbak az interneten, akkor előre látták volna a válságot.
Na de, ha az emberek nem sejtették, hogy válság lesz, akkor ki a fene keresgélt a válsággal kapcsolatos szavakra az interneten ???
Nyilván maga a válság...hiszen olyan régen volt már 1929,hogy azóta elfelejtette, mit is kell csinálnia.
Azért megáll az eszem, - újabban minden elmebeteg közgazdasági tanulmányt írogat. :(((
süti beállítások módosítása