Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

Az üzleti hírszerzés lényege 2 percben: definíciók - gyorstalpaló

2014.01.27. 09:00 competitive intelligence

Minisorozatot indítunk, amelyben az üzleti hírszerzés alapkérdéseit válaszoljuk meg röviden, időhiányban szenvedő szakembereke részére.

Több olvasó jelezte, hogy érdemes lenne olyan bejegyzéseket írni, ahol egy kulcsfontosságú kérdést röviden járunk körbe, hiszen kinek van ideje érdekes, ámde hosszú bejegyzéseket olvasgatni, főleg munkaidőben.

Mivel számunkra az Olvasó kérése szent, rögtön "tollat ragadtunk".

Kezdjük azzal, hogy mit jelent az üzlet hírszerzés, mit jelent a gazdasági kémkedés és mi a különbség közöttük?

6a00d834515b9569e201910332533b970c.jpg


Üzleti hírszerzés: olyan legális (és etikus) stratégiai menedzsment-eszközt értünk alatta, amelynek segítségével az aktuális és potenciális versenytársak viselkedését próbáljuk rendszeresen feltérképezni és lehetőleg előrejelezni.

Gazdasági kémkedés: Az üzleti / ipari / gazdasági kémkedés ezzel szemben illegális tevékenység, melyet a régebbi szemlélet szerint főleg államok végeznek, de ezzel azért vitatkozni lehet. A legújabb nyugat-európai felmérések szerint a kémkedési esetek jelentős részét állami vagy privát vállalatok követik el. A már említett illegalitáson kívül további különbség, hogy ez a tevékenység jobban ad-hoc jellegű, tehát kevésbé rendszeres tevékenység.

Főbb különbségek:

- az üzleti hírszerzés mindig legális (míg az gazdasági kémkedés legalább egy állam jogrendjébe ütközik)

- az üzleti hírszerzést jellemzően a magánszektor képviselői végzik (míg a gazdasági kémkedés inkább a különböző hírszerző szervek számlájára írható, de azért a privát szektorban is előfordul)

- az üzleti hírszerzés folyamatos, rendszeres tevékenység (míg a gazdasági kémkedés inkább ad-hoc jellegű)

Legközelebb a jogi szabályozást tekintjük át röviden, addig is jó munkát!

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr865784366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása