Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

Üzleti hírszerzés a munkaerőtoborzás során - interjú

2014.04.15. 09:00 competitive intelligence

Bejegyzésünkben az üzleti hírszerzés és munkaerőtoborzás kapcsolatáról Kelkó Tamás HR-szakértővel, a Toborzás Kiválasztás Akadémia Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk:

Üzleti hírszerzés blog:

- Tisztelt Kelkó Úr! Mennyire jellemző, hogy egy állásinterjút üzleti hírszerzési /versenytárselemzési célokra használjanak fel?

Kelkó Tamás:

- 22 éve vagyok pályán, de olyan interjút még nem láttam, ahol eleve erre ment volna ki a játék, inkább az a jellemző, hogy a pályázó konkurens cégnél dolgozik, vagy dolgozott a közelmúltban, és ezt a felpattanó ziccert lecsapja az interjúztató. Olyan is van, amikor az interjúztató nagyon udvarias, tiszteletben tartja a pályázó titoktartási kötelezettségeit, de a pályázó lovalja bele magát, és erős érzelmi felindultsága közben sok mindent elfecseg. Jellemzően az interjúk 10-20%-ban történik ilyen.

 

Human-Resources.jpg

 

Üzleti hírszerzés blog:

- Milyen legális módszereket alkalmazhatnak a fejvadászok információszerzésre?

Kelkó Tamás:

- Fejvadászatban eleve a legális módszert is nehéz értelmezni, több okból is. Talán a személyes kapcsolatok és a média jelenti a legális módszert. Az illegális módszerek jó részéről még fogalmam sincs, csak sejtésem, mert a fejvadász cégeknél dolgozó kutatók (researcherek) féltve őrzik a titkaiakat, és a tanácsadókat, menedzsereket pedig az eredmények érdeklik, nem az, hogy hol, milyen trükkökkel jutottak a jelöltekkel kapcsolatos információkhoz.

Üzleti hírszerzés blog:

- Előfordul a nemzetközi / magyar gyakorlatban, hogy valakit csak azért hív el a konkurencia állásinterjúra – tehát az alkalmazás tényleges szándéka nélkül- , hogy üzleti titkokat szedjen ki belőle?

Kelkó Tamás:

- Igen, habár ez annyira ritka, hogy megbecsülni sem tudom, milyen gyakran fordul elő.

 Üzleti hírszerzés blog:

- Hol a határ? A jelöltet nyilván köti a titoktartási kötelezettség, de azért, hogy magáról jó képet fessen, szükséges, hogy minél több információt adjon a munkájáról, így aktuális munkaadójáról is. Milyen kérdéseket tehet fel egy fejvadász és milyen kérdések számítanak tabunak?

 Kelkó Tamás:

- Pontosan itt van a kutya elásva, hiába köti a titoktartási kötelezettség, ha ezt betartja, akkor nem fog tudni jó benyomást kelteni, mert egyszerű és egyébként ártatlan szakmai kérdésekre sem fogni tudni válaszolni, és így nehéz lesz egy állást elnyerni. Nem tudok róla, hogy lennének tabu kérdések a fejvadászok számára...

 Üzleti hírszerzés blog:

- Miről beszélhet a jelölt, hogy pozitív benyomást keltsen, de ne adjon ki üzleti titkokat?

Kelkó Tamás:

- Jó kérdés, mert e nélkül nem tud konkrét szakmai megoldásokról, projektekről beszélni, nem tudja megmutatni hitelt érdemlően, hogy ezekben pontosan mi volt az ő érdeme.

 Üzleti hírszerzés blog:

- Iparágakra specializálódott fejvadászok esetében előfordulhat, hogy jelentős üzleti információ halmozódik fel? Van erre piaci kereslet? Milyen formában lehetséges ezt az információt felhasználni?

 Kelkó Tamás:

- Egyértelműen komoly adatbázis halmozódik fel az iparági specialista fejvadászoknál, igaz a tanácsadók fejében, nem konkrét adatbázisokban. Külön ez a tudás nem forintosítható, és nem piacra dobható, egyértelműen a keresési megbízások megszerzésénél és teljesítésénél számít versenyelőnynek, mert az ilyen fejvadász igazi tanácsadó partner tud lenni már jóval a megbízás előtt, hogy egyáltalán van-e realitása vagy értelme embert keresni, és egyáltalán milyen embert keressenek?

Üzleti hírszerzés blog:

- Köszönjük a beszélgetést!

 

 Kelkó Tamással, a Toborzás Kiválasztás Akadémia Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

A kép innen vettük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr286023872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása