Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

Az amerikai lehallgatás célja a gazdasági kémkedés volt, ráadásul ezzel az európai szövetségesek is tisztában vannak

2013.10.11. 12:35 competitive intelligence

Legalábbis ezt állítja a gazdasági kémkedés egyik legismertebb németországi szakértője Dr. Udo Ulfkotte egy televíziós interjúban. A Snowden-féle lehallgatási botrány egy érdekes aspekusára utal az említett úr.

Bár sok száz (ezer?) cikk, blogbejegyzés, interjú stb. foglalkozik a Snowden-üggyel, mégis  úgy gondoljuk, hogy nem árt egy rövid összefoglaló az eseményekről.

hong_kong_snowden_170783892_36399027.jpg

Az egyik legalaposabb összefoglaló cikk az Index jóvoltából született, mi most lustaságból módszertani okokból megelégszünk az összefoglalás alábbi összefoglalásával:

Az NSA (National Security Agency) olyan cégek segítségével, mint a Microsoft, Google stb. lehallgatott / megfigyelt elemzett nagyjából minden elektronikus információáradatot és ezen állítólag rengetegen meglepődtek.

 

Idézünk az említett cikkből:

"És ki hitte volna: Snowden azzal a hihetetlen revelációval is előállt, miszerint a nyugati államok régóta együttműködnek az NSA-jel, de álszent módon mégis nyilvánosan felháborodtak a botrány kirobbanása után. A német kémek például állítólag az NSA eszközeivel elemzik a Közel-Keletről szerzett információkat."

Snowden aztán még bemutatott egy James Bond-filmbe illő klasszikus menekülést, hogy aztán - némi képzavarral élve - Putyin szárnyai alatt találja meg végső nyughelyét átmeneti menedékét.

4542562_d3815179abf13c6d9d268c31215fb55e_.jpg

Természetesen a gazdasági kémkedés elismert német szakértője, Dr. Udo Ulfkotte úr is nyilatkozott az ügyről, véleménye a következőkben foglalható össze:

- maximum a szélesebb közönséget lephette meg a Snowden-féle lehallgatási botrány, a politikusoknak és a témában jártas szakembereknek régóta tudomása volt az NSA ilyen irányú tevékenységéről

- az USA ilyen jellegű tevékenységének nyilvánosságra hozata ezért nem rombolja a politikai kapcsolatokat a szövetségeseivel, hiszen azok eddig is tudtak róla, ezért most nem lepődtek meg semmin

- annál kényelmetlenebb az ügy a Szolgálatok számára, ők valamiért nem szeretik, ha a közvélemény pontos információkkal rendelkezik a viselt dolgaikkal kapcsolatban

- a lehallgatás gyakorlati oka főleg gazdasági jellegű, egészen pontosan így akartak gazdasági jellegű titkos információkhoz hozzájutni és valószínűleg hozzá is jutottak. (Nyilván ügyesek azok a fiúk ott Fort Meade-ben, Marylandban.) Ez azonban így nem más, mint tiszta gazdasági kémkedés, még akkor is, ha a lehallgatásokat úgy indokolták, hogy így akarták megvédeni a szövetségeseiket az esetleges terrorista veszélytől. A közvetett cél azonban a német (és más nyugat-európai) munkahelyek lerombolása

- sokan azt gondolják, hogy Németország számára a veszélyt Kína, Oroszország, Dél-Korea stb által végeztt gazdasági kémkedés jelenti, pedig - legalábbis Dr. Ulfkotte szerint - az igazi veszélyforrás ebből a szempontból az USA és az Egyesült Királyság

- végül nem szabad elfelejteni, hogy a németországi amerikai katonai jelentét - ide értendő a hírszerzés is - célja nem a német, hanem az amerikai érdekek képviselete

A szakember azért maga is elismeri, hogy ezek komoly mondatok az amerikaikkal szemben, de ettől akár még igaz is lehet...

A teljes, kb. 5 perces angol nyelvű videó megtekinthető alább:

Az 1960-as születésű Dr. Udo Ulfkotte egyébként több érdekes könyv szerzője, végzettsége szerint jogász, politológus és iszlámszakértő. Tanulmányai után közel két éves úton bejárta gyakorlatilag az egész iszlám világot, Németországba történő hazatérte után a Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója lett, mellette a gazdasági kémkedésről és az információvédelemről tartott előadásokat a Lüneburgi Egyetemen. (A 2000-es évek elején Uni Lüneburg-on létezett gazdasági kémkedés elnevezésű kurzus, ahol természetesen nem magára a kémkedésre oktatták a hallgatókat, hanem az illegális tevékenység elleni védekezésen volt a fő hangsúly. A kurzus egyedülálló volt a maga nemében, más német egyetemek mereven elzárkóztak a téma vizsgálatától.)

ukotte3.jpg

Dr. Ulfkotte több érdekes könyv szerzője, itt elsősorban a Gazdasági kémkedés (Wirtschaftsspionage) című művet emelném ki, amelyben a német vállalatok szempontjából elemzi a gazdasági kémkedés veszélyeit, rendkívül olvasmányos módon, közel 400 oldalon.

Ulfkotte+Wirtschaftsspionage.jpg

A másik érdekes és jelen blog szempontjából releváns könyve a BND címet viseli, a betűszó a Bundesnachrichtendienst, azaz Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat rövidítésre utal és annak történetét, problémáit, fiaskóit dolgozza fel meglehetősen alaposan, ám némi bulvárszerű körítéssel. A könyvben egy külön fejezet foglalkozik a gazdasági kémkedés jellemzőivel és veszélyeivel. Az említett két könyvből megtudhatjuk, hogy gyakorlatilag minden nyugati ország foglalkozik gazdasági kémkedéssel, kivéve természetesen a németeket :)

ulfkotte bnd.JPG

(A teljes képhez hozzátartozik, hogy Dr. Ulfkotte az utóbbi időben a másik szakterületével, a terrorizmussal kapcsolatban olyan nyilatkozatokat tett, illetve olyan politikai szerepléseket vállalt, amely szerint az iszlám és a terrorizmus között - mondjuk úgy, hogy - némi átfedés tapasztalható, ezért némileg szalonképtelenné vált egyes helyeken és körökben. Ez azonban véleményünk szerint nem von le semmit a gazdasági kémkedés területén végzett alapos kutatómunkájának értékéből és amúgy sem képezi jelen blog vizsgálódását.)


Dr. Ulfkottéről több információ németül: http://de.wikipedia.org/wiki/Udo_Ulfkotte

illetve saját honlapja: http://www.ulfkotte.de/index.html

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr265545601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása