Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

Az üzleti titkokat védené Brüsszel egy új, uniós szintű jogszabállyal

2013.11.28. 16:43 competitive intelligence

Immár az EU is felismerte az üzleti titok közösségi védelmének fontosságát. A tervezett új jogszabály egyrészről pontosan definiálná az üzleti titok fogalmát, másrészt lehetőséget teremtene a határokon átnyúló védelemre, ami ugyan most is létezik, csak éppen nem elég hatékony. Azaz létezik minden egyes országban üzleti titkot védelmező szabályozás, de ez minden egyes tagországban más, ami egyrészt gátolhatja az egyes tagország vállalatai közötti gazdasági együttműködést, másrészt a multinacionális vállalatok esetében lehetőség adódhat arra az eltérő szabályozási környezet kihasználására.

A szabályozás célja az innováció védelme, ami brüsszeli vélemények szerint az EU-s gazdaság alapja kellene hogy legyen.

A hvg számol be az új fejleményekről:

"Az új, uniós szintű jogszabály egységes meghatározást adna az üzleti titok fogalmának és egységes szabályokat állítana fel arra vonatkozólag, hogy hova és hogyan fordulhatnak jogorvoslatért azok, akiknek üzleti titkaival visszaéltek.

"Így a tagállami bíróságok könnyebben eljárhatnak majd ilyen ügyekben, és könnyebb lesz az üzleti titkokat sértő termékek eltávolítása a piacról, a sértettek pedig könnyebben juthatnak majd kártérítéshez" - magyarázta az irányelvtervezet céljait a brüsszeli testület közleménye.

A bizottság megítélése szerint a tudásalapú társadalomban versenyképességi kérdés, hogy egy vállalat biztonságban tudja-e titkait, ha ugyanis nem, az vissza fogja vetni az innovációt. Brüsszel adatai szerint az elmúlt tíz évben minden ötödik vállalat szembesült azzal az EU-ban, hogy titkait, bizalmas információit valaki megpróbálta ellopni, egy közelmúltbeli felmérés szerint pedig az arány évről évre növekszik.

kék-sárga.jpg

Az Európai Bizottság közölte: arra törekszik, hogy a közös piac az innováció és a gazdasági növekedés motorja legyen. A jelenlegi széttöredezett jogi környezetben viszont Brüsszel szerint sok cég visszariad a határokon átnyúló együttműködéstől más cégekkel, kutatóintézetekkel, mert egyáltalán nem biztos abban, hogy egy polgári peres eljárás során egy másik tagországban érvényt tud szerezni az igazának szellemi tulajdonával kapcsolatban.

tat-euro-DW-Wirtschaft-Paris.jpg

Michel Barnier, az egységes piacért felelős uniós biztos a bizottság közleménye szerint kulcsfontosságúnak tartja, hogy a jogi szabályozás kövesse az idők változásait, megvédje a vállalatok bizalmas információit a kiberbűnözőktől, ipari kémektől, a lopástól és a visszaéléstől. A bizottság abban bízik, hogy az új irányelv biztonságosabb környezetet teremt a vállalkozások számára."

Forrás: hvg.hu

Képek forrása: welt.de, kleinezeitung.at

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr455665826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása