Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

Bizalmas adatok a kidobott papírhulladékban

2013.11.29. 10:11 competitive intelligence

Az irodai papírhulladék sok esetben bizalmas adatokat - köztük üzleti titkokat-  is tartalmaz - ez természetesen nem új dolog a téma iránt érdeklődők számára. Nyilván sok esetben nem az iratmegsemmisítők árán spórolnak a cégek (bár ilyenre is szép számmal akad példa), sokkal inkább nincsenek tudatában az ebből fakadó veszélynek (mint erről korrábban írtunk is).

Annyit azonban érdemes megjegyezni, hogy hozhat például az EU vagy bármilyen tagállam üzleti titkokat védő jogszabályokat (lásd erről szóló korábbi bejegyzésünket itt), ha maguk az érintett cégek a lehető legkevesebbet sem teszik meg az információk védelme érdekében.

Az alábbi cikket a Metropoltól vettük át:

Az irodai papírhulladék 23 százaléka bizalmas, visszaélésre alkalmas adatot tartalmaz, ami nemcsak az adatlopás miatt jelent veszélyt, de a hanyag adatkezelés miatt akár többmilliós bírság is kiszabható – derül ki a Fellowes megbízásából készített kutatásból.

Egy szeméttelepen 763 kilogramm, zömmel irodaházakban szelektíven gyűjtött papírhulladékot néztek át, ebből 173 kilogramm tartalmazott érzékeny adatokat: 135 kiló kilenc vállalattól származott. Voltak köztük egy patika több évre visszamenő napi forgalmi és zárási adatai, egy tervezőiroda számos épületrajzi terve, számításai, amelyeket ráadásul egy nemzetgazdasági szempontból stratégiai fontosságú cégnek készítettek.

Előkerültek oktatási intézményekből származó diákizgazolvány-igénylők, bizonyítványok, személyiigazolvány-másolatok, hallgatói szerződések, amelyek a hallgatók minden személyes adatát tartalmazták. Egy fejvadász cég a négy év alatt összegyűlt önéletrajzokat dobta ki megsemmisítés nélkül a pályázók fotóival és személyes adataival, miközben a honlapjukon teljes körű adatvédelmet ígértek.

Hasonló esetben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szabott már ki 10 millió forintos bírságot, de az érintett magánszemélyek is indíthatnak pereket. Az adatok hanyag kezelése emellett büntetőjogi felelősséggel is járhat, és a felelősöket akár kétéves szabadságvesztéssel is sújthatják.

Felmérés: Kerülhet-e bizalmas irat a napi hulladékba?
(A megkérdezett cégek válaszai alapján)

  • Szinte biztos, hogy nem: 56%
  • Nagyon biztos, hogy nem: 31%
  • Talán nem: 11%
  • Egyáltalán nem biztos, hogy nem: 2%


Forrás: metropol.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr375620771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása