Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

A titokgazda felelőssége

2011.03.06. 13:15 competitive intelligence

 

 Mit tehet a titokgazda, hogy ne kelljen a büntetőjogi védelemre hagyatkoznia?

Bár a Büntető törvénykönyv definíciói és büntetési tételei kielégítőnek mondhatók, a fentebb leírt bűncselekmények állami üldözése mégis sok esetben nehézségekbe ütközik. A leggyakoribb probléma, hogy a titokgazda észre sem veszi az üzleti titkaihoz való jogosulatlan hozzáférést. Az információ, mint immateriális kategória „eltulajdonítását” rendkívül nehéz időben realizálni, hiszen nem egy fizikai dolog eltulajdonításról van szó. Az üzleti titok mással való közlését vagy nyilvánosságra hozatalát még relatíve könnyebben észreveszi károsult, azonban a titkok felhasználását, mint elkövetési magatartást a leggyakrabban csak indirekt módon, például váratlan és más módon nehezen megmagyarázható piacvesztésként lehetséges felismerni.


Ezért rendkívül fontos a titokgazda részéről a megfelelő elővigyázatosság, azaz a vállalat számára kulcsfontosságú üzleti információk megfelelő védelme. Ez alatt a titkok megfelelő kategorizálása és minősítése értendő. A belső minősítés és a munkatársak hozzáférésének korlátozásával könnyen elkerülhető egy későbbi visszaélés.
Szintén nem elhanyagolható az üzleti titkok fizikai védelme.
A külső partnerekkel kapcsolatban is fontos az elővigyázatosság, például titoktartási szerződések segítségével könnyebb védekezni a dolgozat témáját képező bűncselekmények által okozott károk ellen. Erről azonban majd később...

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr332715097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása