Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

Széchenyi és a gázvilágítás

2013.03.09. 23:35 competitive intelligence

Érdekes cikk jelent meg az Indexen, amely a gázvilágítás elterjedésével foglalkozik, egyben felfed egy érdekes kis epizódot az ipari kémkedés hazai történetéből. A XIX. századi technikai újítás – amely lehetővé tette a korábbi olajtartályok lecserélését -  Széchenyi István révén jutott el Magyarországra. A Legnagyobb Magyar 1815-ös angliai útján látta meg az innovációban a közvilágítás jövőjét, amelynek hatására vásárolt egy gázfejlesztő készüléket, majd azt – mivel a szigetországban kiviteli tilalom volt rá érvényben – egyszerűen hazacsempészte Magyarországra.

Naplójában imígyen örökítette meg kalandját:

 

naplo_1.jpg


„Egy gázgép modellje van velem. Megszerzése sok munkámba és fáradságomba került, csak erős akaratomon és állhatatosságomon múlt, hogy kierőszakoltam magamnak ezt a gépet s most az volt a legnagyobb gondom, miképp szállítom át a csatornán? De nemcsak gondom volt, hanem rémültem is, mert ezeknek a gépeknek ilyen módon való kiszállításáért halálbüntetés jár. Nem voltam elragadtatva attól, hogy egy gázvilágító masináért akasszanak fel.”

 

 

200px-Gazlampa.JPG

Gázlámpa Budapesten a Gázművek székháza előtt (Forrás: Wikipedia)


A gróf terve szerint nagycenki kastélyát világított volna meg segítségével, ám ez különböző technikai problémák miatt nem valósult meg, ugyanakkor részben az ő hatására lassacskán mégiscsak elterjedt a gázvilágítás.
Arról ugyan nincs tudomásunk, hogy a furfangos módon hazaszállított készülék segítségével anyagi haszonszerzésre törekedett volna (mint mondjuk Dreher Antal a szintén külföldről hazacsempészett termékminta segítségével), ám ez nem befolyásolja a fent leírt akciójának megítélését: a Legnagyobb Magyar, a magyar arisztokrácia egyik legjelesebb tagja bizony ipari kémkedésre vetemedett. Védelmében ugyanakkor el kell mondani, hogy legfőbb vágya többek között a magyar (ipari) kultúra felvirágoztatása volt, és eme cél érdekében nem riadt vissza a fenti cselekménytől sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr405125367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása