Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

Ipari kémkedés az ókori Egyiptomban

2012.08.01. 14:39 competitive intelligence

A mult-kor.hu tudósít egy 3500 éves ipari kémkedési ügyről, melynek tárgya egy csontberakásos szék volt.

ókori szék.jpg

A gyanú szerint az egyiptomi előkelők által oly nagy becsben tartott székekhez hasonló ülőalkalmatosságokat találtak Németország északi részén az Elbánál. Korábban azt feltételezték, hogy egyszerűen párhuzamosan gyártották ezeket a székeket, azaz az ókori mesterek nem is tudtak egymás termékeiről és módszereiről. A legújabb elméletek szerint viszont annyira hasonlítottak ezek a székek egymásra, hogy mindenképpen másolásról van szó. Ha ez igaz, akkor viszont volt valamilyen kapcsolat 3500 évvel ezelőtt az ókori Egyiptom és az észak-német területek lakói között. Ez történhetett például valamilyen vándorlás során, ami persze nem zárja ki az ipari kémkedés lehetőségét sem. Persze az is előfordulhatott, hogy Észak-Európába nem a székek, hanem azok képi ábrázolása jutott csak el, bizonyítva az írásos dokumentációk jelentőségét.

Bár nehéz az ügyet módszertani vagy pláne jogi szempontból megítélni, azért az egész történet azt erősíti meg, hogy az ipari kémkedés nem feltétlenül az újkori történelemhez kapcsolódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr974690594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása