Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

Üzleti titok az Apple-Samsung perben

2012.10.11. 15:13 competitive intelligence

Bár még messze az év vége, de megállapítható, hogy ha nem is feltétlenül az évtized, de minden bizonnyal a 2012-es év informatikai pere a Samsung-Apple között vívott szabadalmi per volt.

Röviden a perről: mint ismeretes, az Apple beperelte a Samsungot, mert a dél-koreaiak Galaxy- modellje kísértetiesen hasonlít az Aplle iPhone-jára, legalábbis az Apple keresete szerint. 

iphone_samsung_per.jpg

Fotó: Vicki Behringer / Reuters

A blog szempontjából releváns az üzleti titkokkal történő bánásmód.

A küzdelem érdekében a felek, kiváltképp az Apple korábban szigorúan bizalmasnak számító információt tett közé. Közkinccsé tették egyrészt a saját üzleti titkaik egy rsézét, ugyanakkor bemutattak olyan dokumentumokat is, melyek a konkurencia titkát képezték.

Felfedtek jövőbeli fejlesztési és értékesítési terveket, korábbi termékötleteket, teljes fejlesztési folyamatokat.

Scott Forstall, az Aplle mobilos szoftverekért felelős vezetője ismertette a 2004-ben Project Purple néven indult iPhone-projekt részleteit. Akkoriban az egész projekt annyira titkos volt, hogy egész szintet különítettek el az ebben részt vevő dolgozók számára.

Az Apple dizájnere a tanúk padján közel 40 korábbi, egyébként elvetett tervet mutatott be, amelyeket minden bizonnyal üzleti titkot képeztek. (További infó itt.).

iphone3g_samsung galaxys.jpgFotó: Park Ji-Hwan / AFP

Az Apple marketing és kommunikációs stratégiája sem maradt titokban, kiderült például, hogy az amerikaiak 2007 és 2011 között közel 650 millió dollárt költöttek az iPhone hazai kommunikációjára, míg az iPad kommunikációja 450 millió forintba került 2010 óta.

Védekezésképpen a Samsung szintén felfedte termékfejlesztési folyamatát annak igazolására, hogy nem az Apple-től merítették ötleteiket, hanem keményen dolgoztak ők is.

További érdekes tény, hogy a két cég egymástól megszerzett, amúgy titkos iratokkal is igyekezett bizonyítani saját igazát. Például az Apple bemutatott egy Samsungtól megszerzett 132 oldalas dokumentumot, amely az iPhone-t és a Galaxy S-t hasonlítja össze és olyan javaslatok találhatók benne, amelyek azt részletezik, hogyan lehetne a Samsung termékét feljavítani, hogy olyan legyen, mint az iPhone.

A per végül az Apple győzelmével zárult, Lucy Koh bírónő döntése alapján a dél-koreaiaknak 1,049mrd USD kártérítést kell fizetni az Apple-nek. Ez az összeg ugyan kevesebb, mint az igényelt 2,75mrd USD, ugyanakkor a Samsungnak a pénzügyi veszteség mellett a nyilvánvaló erkölcsi veszteséget is el kell viselnie. 

Competitive Intelligence szempontjából azért érdekes a történet, mert rendkívül szemléletesen mutatja be, hogyan lehet egy bírósági per az információszerzés forrása. Mindkét cég szinte szűrés nélkül ontotta az információkat a működésükről, ezek pedig lehetővé teszik a fejlesztési és marketing folyamatok teljes feltérképezését, ezekből pedig messzemenő következtetéseket lehet levonni a jövőre nézve. Kisebb (fejlesztő) cégeknek szinte aranybánya a rengeteg napvilágra került információ, melyek elemzésével lehetővé válik saját üzleti stratégiájuk újragondolása vagy finomhangolása.

Források:

http://index.hu/tech/2012/08/15/nincs_tobb_titok_az_apple-samsung_ndash_perben/

http://index.hu/tech/2012/08/06/nyilvanossagra_kerulnek_az_apple_titkai/

http://hvg.hu/Tudomany/20120825_apple_vs_samsung_szabadalmi_per

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr704804423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása