Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

Üzleti hírszerzés vs. gazdasági kémkedés; a fogalmak áttekintése

2009.11.10. 14:53 competitive intelligence

A laikus írásokban a két leggyakrabban keveredő fogalom az üzleti hírszerzés és a gazdasági kémkedés, illetve ez utóbbi szinonimája az ipari kémkedés. Némi különbség azonban van e kifejezések értelmében:

A magyar nyelvben szinte csak az üzleti / ipari hírszerzés található meg, esetleg az ipari hírszerzés, amiket persze szinte mindenki kever a gazdasági hírszerzéssel.Az angol szakirodalom a magyarral szemben bővelkedik a szakkifejezésekben.

A teljesség igénye nélkül:

  • business intelligence
  • competitive intelligence
  • competitor intelligence
  • counter intelligence

 a leggyakoribb kifejezések.

Mit is jelentenek ezek a fogalmak magyarul és angolul?

Üzleti hírszerzés alatt olyan legális stratégiai menedzsment-eszközt értünk, amelynek segítségével az aktuális és potenciális versenytársak viselkedését próbáljuk feltérképezni és lehetőleg előrejelezni. 

Az ipari hírszerzés mint a neve is mutatja, viszont a gazdasági szektorok közül csak az ipart foglalja magába, tehát véleményem szerint szűkebb kategória, mint az üzleti hírszerzés. Viszont hasonlítanak abban egymáshoz, hogy mindkettő legális, főleg vállalatok által végzett, elvileg rendszeres tevékenység.

Az üzleti / ipari / gazdasági kémkedés ezzel szemben illegális tevékenység, melyet a régebbi szemlélet szerint főleg államok végeznek, de ezzel azért vitatkozni lehet. A legújabb nyugat-európai felmérések szerint a kémkedési esetek jelentős részét állami vagy privát vállalatok követik el. A már említett illegalitáson kívül további különbség, hogy ez a tevékenység jobban ad-hoc jellegű, tehát kevésbé rendszeres tevékenység.

Erről a témáról részletesen majd egy későbbi bejegyzésben írok.

Az angol Competitive / Competitor Intelligence leginkább üzleti hírszerzésnek fordítható. A Business Intelli

gence jelentése viszont nem ennyire egyértelmű. Értelmezik és fordítják néha üzleti hírszerzésnek, konkurenciaelemzésnek, de sokszor jelent szoftverrel támogatott adatbányászatot. A Counter Intelligence viszont defenzív értelemben használatos, azaz más vállalatok (értsd: konkurencia) irányából érkező tevékenység blokkolásáról, befolyásolásáról szól.

Személy szerint én inkább a Competitive Intelligence kifejezést szeretem és használom, mert az üzleti hírszerzés kifejezésnek kicsit "James Bond"-os utóíze van, pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem.

De ne tulajdonítsunk túl sok jelentőséget a kifejezéseknek, a lényeg inkább magán a tevékenységen van, akárhogy is hívják :)

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr951515500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása