Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

Kekszesdobozzal az adatlopás ellen

2013.05.09. 13:00 competitive intelligence

Számtalan lehetséges módja van az ipari kémkedés elleni védekezésnek, az alábbi esetben egy meglehetősen érdekes módszerről van szó.

A németországi Evonik vegyipari vállalat információbiztonsági vezetőjének javaslatára a cég vezetőinek a fontosabb megbeszélések előtt egy fémből készült kekszesdobozba kell berakni okostelefonjaikat, így megakadályozva a készülékek távolról történő manipulálását, lehallgatóeszközként történő használatát és egyéb visszaéléseket. Andreas Blume, a nevezett cég illetékese elsősorban a kínai hírszerzés illegális adatszerzését próbálja ily módon megakadályozni. Az okostelefonokban rejlő veszélyekről éppen tegnap írtunk egy videóval megspékelt rövid posztot.

evonik_300dpi_screen_srgb_bildschirm60126.jpg

Első hallásra nem lehet eldönteni, hogy egy forradalminak gondolt információvédelmi eljárás vagy pedig - amúgy ötletetes - gerillamarketing rejlik a hír mögött, valószínűleg az igazság valahol félúton van.

Mindenképpen dícséretes mind az okostelefonokban rejlő veszélyek felismerése, mind a védekezés, ugyanakkor egyben kicsit megmosolyogtató is az említett módszer.

Ha az a cél, hogy a mobilokat ne lehessen használni sem rendeltetésüknek megfelelően, sem attól eltérően, akkor akár kint is lehetne hagyni őket mondjuk a titkárnőnél. Másik gyakran használt módszer, hogy az információ szempontjából érzékeny tárgyalásoknál egyszerűen kiveszik a telefonból az akkut és látványosan mellé helyezik, mint tette ezt pl. a Mol-vezér egy állítólag más okból érzékeny beszélgetés során. Így nem áll fenn a veszélye, hogy a készülék tulajdonosának távollétében a készülékhez esetleg illetéktelenek is hozzáférnek. Szóval a kekszesdoboz működőképes, de azért vannak ennél elegánsabb módszerek is, az előbb említetteken túl például léteznek mobiltelefon blokkolók is,melyek használata azonban nem mindig legális.

virus_alert_weltből.jpg

Ezt olvasta? Ez is érdekes: A gazdasági kémkedés elleni védekezés 10 aranyszabálya

Tudja milyen nagyságrendű károkat okoz a gazdasági kémkedés? Nézze meg az erről szóló posztot!

Forrás: hrportal.hu; wiwo.de; spiegel.de

Képek forrása: welt.de, brokerblog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr795231747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása