Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

Etikai szabályozás, mint az önkorlátozás eszköze

2011.02.26. 15:19 competitive intelligence

Az etikai szabályozás egyfajta önkéntes szabályozásként fogható fel, azaz az etikai szabályozást magukra kötelezőnek elfogadó vállalatok önként teszik azt. Az önkéntesség természetesen vállalati szinten értelmezendő, azaz az adott gazdasági szervezet munkavállalói számára a vállalat vezetői által önként vállalt etikai szabályok jellemzően kötelezően követendő előírásként jelennek meg.
A gazdasági szervezetek által követett etikai szabályozás két fő csoportban sorolhatók. Az egyik csoportok azok az előírások jelentik, amelyeket valamilyen nemzetközi szakmai szervezet dolgozott ki. A legjelentősebb ilyen szervezet a Strategic and Competitive Intelligence Professionals (SCIP).
 
A Scipről röviden:
1986-ban alakult non-profit szervezet Society of Competitive Intelligence Professionals néven, melyet a közelmúltban Strategic and Competitive Intelligence névre változatott. A szervezet székhelye az USA-beli Virginiában van, de a Föld számos országában megtalálhatók helyi irodái. A szervezet célja egyrészt az üzleti hírszerzés, mint szakma népszerűsítése, másrészt az üzleti hírszerzés, mint tevékenység etikai kereteinek meghatározása.
Honlapjukon (www.scip.org) számos érdekesség, letölthető dokumentum stb. található.
 
Az etikai szabályozás másik csoportját a – jellemzően multinacionális – vállalatok belső szabályozásai jelentik. A több országban, adott esetben több kontinensen is tevékenykedő gazdasági szervezetek jelentős része kiemelt területként kezeli az ún. megfelelőségi szabályozás elkészítését, illetve annak betartását, betartatását.
Ennek a belső szabályozási rendszernek kettős feladat van:

  • egyrészt védi a nemzetközi és a helyi piaci versenyt,
  • másrészt egyszerűsíti a vállalat szabályozási környezethez való alkalmazkodását.

Mivel az etikai szabályok általában szigorúbban a jogi normáknál, az etikai szabályrendszerek kidolgozása és betartása általában garantálja a vállalatnak a mindenkori jogi normák betartását is.

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr932692648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása