Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

Breaking news: ipari kémkedés a GE nagykanizsai gyárában

2013.09.13. 12:08 competitive intelligence

Az Origo és mellette több sajtóorgánum is beszámolt az alábbi nagykanizsai ipari kémkedéses esetről:

A férfi ténykedése a lap szerint a vállalat belső védelmi rendszerének köszönhetően tűnt fel.

hirdetés

Az MTI érdeklődésére a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata csütörtökön megerősítette az értesülést azzal, hogy a cég feljelentésére üzleti titok megsértésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást egy 58 éves férfi ellen.

A rendőrségi tájékoztatás szerint egy nagykanizsai multinacionális vállalat vagyonvédelmi igazgatója tett feljelentést augusztus 29-én a cégük egyik alkalmazottja ellen. A nyomozók az 58 éves férfit gyanúsítottként hallgatták ki, a rendőrség a nyomozás érdekeire tekintettel további információt nem kívánt közölni.

Az MTI tudomása szerint az eset a General Electric (GE) nagykanizsai fényforrásgyárában történt, ahol a meggyanúsított alkalmazott egy magyar közvetítőn keresztül kapott kelet-európai megbízásból töltött le információkat a számítógépes rendszerből.

A GE az MTI megkeresésére rövid közleményt küldött, amelyben az áll, hogy a nagykanizsai fényforrásgyárba érkezett névtelen bejelentés alapján rendkívüli biztonsági auditot végeztek a cégnél. Ennek során egy munkavállalóval szemben felmerült a gyanú, hogy "üzleti célokkal nem magyarázható adatmásolást végzett", ezért a vállalat rendőrségi feljelentést tett.

20091028tungsramg2.jpg

Az eset (legalábbis amennyire a hírekből kiolvasható) "átlagos ipari kémkedésnek" tűnik, van külső megbízó, egy nem túl lojális dolgozó, akinek ráadásul hozzáférése is van a bizalmas üzleti információkhoz (erről már korábban is értekeztünk, hogy a munkaadók menniyre nincsenek tisztában a munkávallók által jelentett veszélynek), illetve van egy audit / és vagy biztonsági rendszer, ami jelzi a hibát.

"A magyar cégek 86 százaléka továbbra sem tart attól, hogy munkatársaik visszaélést követnek el az informatikai rendszereken keresztül. "

A munkáltató döntése a rendkívüli felmondással kapcsolatban teljesen racionális és jogilag igazolható, várjuk a további fejleményeket. Mivel a GE feljelentette a volt alkalmazottját, ez nyilvánvalóan büntetőeljárást és pert fog jelenteni az új Btk.418. szakaszának értelmében:

Üzleti titok megsértése

418. § Aki jogtalan előnyszerzés végett, vagy másnak vagyoni hátrányt okozva üzleti titkot jogosulatlanul megszerez, felhasznál, más személy részére hozzáférhetővé tesz vagy nyilvánosságra hoz, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: www.origo.hu

Ezt olvasta már? Ez is érdekes: Legálisan dolgozó ipari kémek

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr145510534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása